Ето ти малко да се разхладиш :) И приятно пийване :ad:
МЕНТОВА РАЗХЛАДИТЕЛНА НАПИТКАДоза за 16 души:
17 лимона
3.5 чаши захар
3 чаши вода
32 стръка прясна мента
6-8 чаши бърбън
Изстискват се 16 лимона, като се запазват корите.
В малка тенджерка се разтварят 3 чаши от захарта във водата, прибавят се настърганите лимонови кори и се вари на умерена температура около 15 мин., докато сиропът се сгъсти. Оставя се да изстине до стайна температура.
Останалата ½ чаша захар се изсипва на чиния, а останалият лимон се разрязва на четвъртинки. iС парченцата лимон се натръкват ръбовете на 16 високи стъклени чаши и се потопяват в захарта на чинийката, за да се получи захаросан слой. Намачква се по стрък мента на дъното на всяка чаша с дървена лъжичка.
Всяка чаша се напълва с кубчета лед. Лимоновият сок и приготвеният сироп се разпределят по равно в чашите. Долива се по ½ чаша бърбън. Отгоре всяка чаша се украсява със стръкче мента.
МАРГАРИТАСъществуват много истории за създаването на този знаменит коктейл, но коя е истинската е неизвестно.
Най-вероятната история е, че коктейла е създаден през 1948 година. Известната дама от хайлайфа на Далас, Маргарита Саймс ( Margarita Sames) организира коледно парти край басейна във вилата си в Акапулко, Мексико по време на което приготвя коктейл от коантро, текила и сок от лайм. Коктейла има зашеметяващ успех сред гостите й и скоро те го разпространяват в Тексас и Холивуд под името Маргарита.
Коктейлът “Маргарита” днес е един от най-популярните напитки и е бил модифициран по много начини през столетието – приготвен с натрошен лед в миксер се нарича "ЛЕДЕНА МАРГАРИТА" (FROZEN MARGARITA).Когато се прибави синьо Кюрасо - коктейла се нарича "Синя Маргарита" (BLUE MARGARITA). С добавка на ликьор праскова се превръща в "Прасковена Маргарита" (PEACH MARGARITA),а с ягодов сироп или ликьор - "Ягодова Маргарита"(STRAWBERRY MARGARITA).
Доза за 4 души:
парченца лимон
едра сол
кубчета лед
1 ¼ чаша прясно изцеден лимонов сок
1 чаша бяла текила
1/3 чаша коняк Коентро
1/3 чаша захар
Всички продукти се разбъркват в шейкър и съдържанието се налива в 4 високи стъклени чаши за коктейл.
КОКТЕЙЛ БЛЪДИ МЕРИ
През 1920 - 1921 г. френският барман Фернандо "Пит" Петио в парижкия бар Харис за първи път смесва водка, доматен сок сол, пипер и Уорчестър сос. Така се получава станалия по-късно знаменит коктейл "Блъди Мери". По-късно, вече в хотел "Сейнт Риджис" в Ню Йорк, той дооформил коктейла по молба на принц Серж Соболенски, прибавяйки Табаско. Според някои източници той кръстил коктейла на известната актриса Мери Пикфорд.
Ако се прибавят 25 г текила, той се превръща в "Смъртоносната Мери", а ако вместо водка се използва текила, това вече е коктейлът "Блъди Мария".
Доза за 1 чаша:водка
6/10 части доматен сок
1/10 част лимонов сок
6-7 капки Уорчестър сос
сол и чер пипер
3-4 капки Табаско
стръкче целина с листа
резен лимон
Съставките се смесват във висока чаша, а коктейлът се гарнира с лимонов резен или стъбло от целина
КОКТЕЙЛ ДЖИН ФИЗДоза за 1 чаша:3/10 части джин
2/10 части лимонов сок или сок от лайм
1/10 част захарен сироп
4/10 части газирана вода
кубчета лед
резенче лимон
Смесете всички съставки, без газираната вода, в шейкър с натрошен лед. Разклатете добре и прецедете върху кубчета лед в охладена хайбол (висока) чаша. Напълнете с газирана вода и разбъркайте внимателно.
източник:http://www.infotourism.net/